Joulukuun kahdeksastoista – lahjatoiveeni ja satakuntalaisia herkkuja

Eilisessä jutussa kirjoitin lasten lahjatoiveista. Mm Aarren toivomasta piimästä. Mutta tänään aion keskittyä vain omaan itseeni. Ja omiin lahjatoiveisiini. Nimittäin tänä vuonna itsellänikin oli ja on yksi lahjatoive. Ja tänään se oikeastaan jo toteutuikin. Toiveenani oli saada aikaiseksi pieni joululehtinen asiakkaiden ja ystävienkin iloksi ja kiitokseksi tästä upeasta vuodesta. Ja tänään se oli valmis!! Iso kiitos kuuluu ystävälleni Eevalle joka auttoi viimeistelyssä.

Säkylän paakelsi. Tämä (peri)satakuntalainen herkku on yksi osa vihkosta. Jotenkin ne satakuntalaiset juuret sieltä syvältä aina vaan uudelleen ja uudelleen puskevat esiin. Lapsuuden herkut. Vaikka etenkin nuoruudessani niitä kovasti jopa halveksin. Ja nyt aikuisena ne puolestaan ovat oikein aarteita.

Näiden tekeminen on todella helppoa. Kannattaa siis kokeilla.

200g voita ja 100g sokeria vaahdotetaan. 250g vehnäjauhoja 0,5tl leivinjauhetta lisätään. Valmis taikina painellaan voideltuihin paakelsivuokiin ja paistetaan 180asteessa vaalean ruskeiksi. Sitten leivokset jäähdytetään ja irrotetaan varovasti koputtelemalla vuoista.

Todellinen säkyläläinen keittää paakelsin päälle kinuskikastikkeen itse, mutta siinä kohdassa itselleni iski uudistumisen halu ja päädyinkin seuraavaa. Eli kaupan valmiin kinuskikastikkeen ja maapähkinävoin yhdistelmään.  Siitä tuli mielestäni kerrassaan mainio kastike – suolaisen ja makean yhdistelmä. Päälle lisäsin vielä pakastevadelmia ja pistaasipähkinää.

Olen niin tyytyväinen, että sain oikeasti aikaiseksi tuon joululehtisen. Ihan paras joululahja itselleni.

 

Pin It

Yksi vastaus artikkeliin “Joulukuun kahdeksastoista – lahjatoiveeni ja satakuntalaisia herkkuja”

Kommentit on suljettu.