Kaalikääryleet – rakkaudella rakkaalle puolisolleni

Kerrassaan huvittaa, mutta aion tämän viikon aikana kirjoitella teille kahdesta syksyisestä hmmm nykyisestä herkusta – entisestä inhokista. Lapsuuden kammotuksista. Tänään vuorossa on ta-daa Kaalikääryleet. Lapsena olisin itkenyt päivän ennakkoon ja kaksi päivää jälkikäteen jos olisin tiennyt meillä olevan kaalikääryleitä ruuaksi. Kummallisia ryppykasoja ja nyt aikuisena kaali on mielestäni niin kaunis ja kääryleetkin sympaattisia. Meidän perheen ruokalistalle kaalikääryleet ovat löytäneet tiensä erityisesti siitä syystä, että ne ovat rakkaan puolisoni suosikkiruoka. Ja koska haluan olla parasta mahdollista vaimomatskua niin eihän siinä ole muu auttanut kuin harjoitella!_l9a1392_l9a1413

Litteän kaalikäärylekaalin nappasin tänään mukaani torilta.

Kaalikääryleet syntyivät seuraavalla ohjeella:

Keitin n 2 litraa vettä ja lisäsin joukkoon 1 tl suolaa ja kaalin josta olin kovertanut kovan keskuksen pois. Kaalin kypsyessä lehdet irtosivat kauniista ja nostelin ne kuivumaan. Jätin keitinvettä kattilaan odottamaan kääryleiden paistamista.

Sitten keitin riisin. Valmista riisiä tarvitaan 2-3dl. Itse käytin tänään risottoriisiä, koska tein samalla lapsien suurta suosikkia jauheliharisottoa. Riisin kypsyessä paketin ohjeen mukaan. Kuorin ja kuullotin sipulin ja paiston jauhelihan valmiiksi. Kaalin pienimmät lehdet pilkoin pikkuisiksi paloiksi ja lisäsin täytteeseen. Täyte koostui siis: riisistä (valmiina 2-3dl), jauhelihasta 400g, sipulista, pilkotusta kaalista, ruokakermasta 1-1,5dl, 2:sta kananmunasta, suolasta ja mustapippurista. Monissa ohjeissa suositellaan joukkoon myös meiramia, mutta sitä meiltä ei löytynyt joten nyt pärjättiin ilman sitä.

_l9a1415 _l9a1439

Otin kaalinlehdet yksitellen leikkuulaudalle ja ohensin kaalinlehden paksuinta kohtaa. Laitoin keskelle lehteä reilun ruokalusikallisen täytettä ja käärin tiukaksi kääryleeksi. Laitoin kääryleet voideltuun uunivuokaan. Valutin kääryleiden päälle siirappia ja kostutin keitinliemellä. Ja näin kääryleet olivat valmiina uuniin. Ensin paistoin niitä 225 asteessa reilut 10 minuuttia ja laskin lämmön 175 asteeseen ja annoin niiden kyspsyä vielä reilun tunnin. _l9a1443_l9a1461

Siinä ne nyt sitten ovat. Vähänkö olen ylpeä. Tyytyväinen ainakin. Kuullaan pian!

Pin It