Sittenkin satakuntalainen, ainakin vähän

Joka lauantai molemmat mummuni leipoivat ja aina tietenkin myös kakkoa. Satakuntalaista hiivaleipää. Lämpimän leivän tuoksu oli huumaava. Missään muualla maailmassa en ole saanut niin hyvää leipää. En vieläkään osaa lähimainkaan tehdä sellaista kakkoa kuin he tekivät. Mutta yritän.

IMG_2684

Satakuntalaiset eivät koskaan, ikinä, milloinkaan kehu itseään. Ja jos mummuni näkisivät tämän; hekin vähättelisivät omia taitojaan. Kakko olisi mautonta tai liian pitkään paistettua tms. Vaikka olisi kuinka hyvä tahansa niin se hyssytellään taka-alalle. Mitä turhia. Miksi ihmeessä pitää meteliä mistään; etenkään itsestään? Mielestäni se on satakuntalaisten perisynti. Pitäisi ehdottomasti osata loistaa, kun siihen on aihetta. Itsekin leijailen; omilla puutteellisilla leipomistaidoillanikin. Vuosien saatossa olen siis imenyt itseeni varsinaissuomalaisuutta. Vaikka syvällä sisimmässäni olenkin edelleen satakuntalainen – ainakin pikkuruisen, herkullisen kakon verran.

IMG_2739

IMG_2757

Jos tahdot saada kakosta oikein erityisen maukasta ensimmäinen työvaihe on piimäjuuston tekeminen. Piimäjuustosta saat kakkoon parhaimman ”liemen”.

Piimäjuusto

1l maito, 2dl piimää, 2 munaa ja hiukan suolaa

1. Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi, muista sekoittaa.

2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita munat ja piimä keskenään. Kaada seos kuuman maidon joukkoon kattilaan.

3. Kun juustomassa alkaa herottumaan seoksesta niin nostele se reikäkauhalla esim sideharsolla vuorattuun koriin tai siivilään. Ripottele hieman suolaa kerroksien väliin.

4. Peitä juustomassa sideharsolla ja aseta sen päälle paino. Anna nesteen valua alle asetettuun kulhoon.

IMG_2754

Sitten pääset työstämään kakkotaikinan.

1l  piimäjuuston lientä tai maitoa

1 rkl suolaa

50g hiivaa

n 20 dl hiivaleipäjauhoja (myös esim sämpyläjauhoja voi käyttää)

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola. Alusta taikinaan vähitellen kaikki jauhot. Kohota taikina liinalla peitettynä. Leivo kohonneesta taikinasta pyöreät kakot. Kohota leivät ja paista 200 asteessa n 20 minuuttia. Ja ei kun herkuttelemaan.

IMG_2714

Rakkaat satakuntalaiset isovanhempani jossain siellä pilvien päällä. Kaipaan teitä. Kakossa maistan aina palan lapsuutta. Lupaan parhaani mukaan siirtää edes tämän palasen satakuntalaisuutta omiin lapsiini. Muistorikasta lauantaita teille kaikille muillekin.

 

Pin It