Pyöräpoliisina

Muistatko vielä sen ihanan vauhdin hurman minkä tunsit, kun opit ajamaan pyörällä? Olit vihdoin vapaa, mahdottoman taitava fillaristi. Maaseudulla asuneena lapsuuteni oli yhtä pyöräilyä sinne ja tänne. Kaikki pyöräilivät. Ehkä verenperintönä Onni on ollut jo usemman vuoden oikein himofillaristi. Ensin vauhtiin päästiin potkupyörällä (aivan mielettömän hyvä keksintö!) ja sitten mentiinkin jo ja lujaa. Olemme rajoittaneet kaupungissa pyöräilyn kevät-kesä-syksy-akselille. Ja koko talven meillä kysellään voidaanko pyörä jo hakea esiin. Ei voida ja lähinnähän se johtuu omasta laiskuudestani ja siitä etten kykene toppavaatteiden kanssa millään muotoa yhdistämään pyöräilyä. Tänä keväänä sairasteluista johtuen pyöräilyn aloitus jäi melko myöhäiseksi, mutta nyt ollaan ennätetty tehdä jo vaikka mitä kivoja pyörälenkkejä. IMG_8385 IMG_8494

Pyöräily on todella hauskaa; mutta siinä on kolme muttaa…

Ensinnäkin, se että olipa lapsi kuinka hyvä pyöräilijä tahansa hän tarvitsee valvontaa ja ohjausta. Pyöräpoliisin siis. Eli äidin tai isän taakseen tai eteensä kailottamaan ohjeistuksiaan. Varo, väistä, keskity, katso, katso eteen, katso sivuille, katsoitko? Katsoitko? Tuliko autoja? Huoh. Olen monesti kaivannut pientä megafonia. En vaan pysty olemaan huoleton. Olen huolissani.

Toisekseen muut pyöräilijät joista vallattoman moni tuntuu inhoavan lapsia liikenteessä. Jos emme nyt opeta lapsille pyöräilykulttuuria niin miten voimme myöhemmin tuskailla, kun kukaan ei pyöräile. Kauniina, aurinkoisena aamuna ajoimme Aurajokirantaa kohden päiväkotia. Olin suht levollinen enkä kailottanut ohjeita megafonilla tai ilman. Ainut haitta meistä oli se, että pojat lauloivat ja nauroivat. Keski-ikäiset kanssa pyöräilijät eivät suinkaan silmäilleet meitä innosta hehkuen vaan ynseän ylimielisinä; miksi ihmeessä?

Kolmantena joskaan ei vähäisimpänä ongelma on se, että vaikka kuinka viime kesänä hankin itselleni Helkaman upean 7-vaihteisin pyörän en millään meinaa pysyä lähes 7-vuotiaan vaihteettoman pyöräilijän vauhdissa. Hmmm… Mitäköhän siitä pitäisi päätellä?IMG_8413IMG_8491IMG_8392IMG_8485

Ja jos emme riittävästi herätä kauhua fillareilla niin meiltä löytyy myös potkulaudat. Aarre sai omansa muutamia päiviä sitten ja Onnin on jo pari vuotta vanha. Vauhtia, vauhtia, vauhtia. Kypärät ovat kovassa käytössä. Jos jollakin on pyöräilykypärän hankinta edessä niin suosittelen Nut Casen-kypärää. Se, että niitä löytyy ihanissa väreissä ja kuoseissa on iso plussa, mutta se, että niissä on magneettikiinnitys on vieläkin tärkeämpi asia. Huippu iso asia on myös se, että kypärän pintajännitys kestää normaalia paljon paremmin. Suosittelen. Vauhdikkaan reippaita pyöräilypäiviä teille kaikille.

IMG_8702IMG_8704IMG_8720IMG_8710IMG_8711IMG_8716

 

 

Pin It